Historie van Bistro het Koetshuis

bistro het koetshuis in enschede
De huidige “Bistro het Koetshuis” was vroeger een fabrikanten buitenplaats, gesticht door jonkheer C. de Maere kort nadat deze in 1832 een eerste weverij in Enschede oprichtte. Nadat deze weverij was afgebrand, verrees op het Schuttersveld een nieuwe fabriek, waarbij hij in 1834 zijn eigen woonhuis liet bouwen. Dit statige gepleisterde pand is in neoclassicistische stijl gebouwd en bezit nog een origineel schilddak uit die tijd. In 1859 kwam het huis in het bezit van H.J. van Heek en zijn vrouw J. Elderink.
Het Koetshuis waarin onze bistro gevestigd is, was vroeger de stalhouderij van villa 'Het Schuttersveld'. Op de grote zolder werd de ruwe katoen te drogen gehangen. Het Schuttersveld staat dus vierkant in de Twentse textielgeschiedenis.
Rondom Bistro Het Koetshuis ligt een schitterende tuin, waarmee de Nederlandse monumentenlijst wordt opgesierd. Zodra u de oprijlaan van dit privé-park opkomt waant u zich in een ver verleden, een oase van rust in een bruisende stad. Waar eens de textielindustrie hoogtij vierde kunt u nu genieten van de eigentijdse kookkunst van onze chef-kok en zijn team.